Yoga op middelbare scholen

De middelbare school is een uitdaging…meer zelf-verantwoordelijkheid, minder structuur, meer eisen wat betreft prestatie en werkdruk, met als mogelijke gevolgen stress of faalangst bij jongeren. De behoefte om erbij te horen is sterk, waardoor jongeren over hun grenzen kunnen gaan. Het lijf is volop in ontwikkeling en jongeren worstelen vaak met vragen zoals ‘Wie ben ik?’, ‘Hoe kan ik me blij voelen?’, ‘Hoe ga ik om met mijn overweldigende gedachten en gevoelens?’.
De frequentie van emotionele problemen zoals somberheid, angst, emotieregulatie problemen (bijv. woede-uitbarstingen, zelfbeschadigend gedrag) is hoog tijdens de middelbare school. Hiernaast kunnen docenten het lesgeven op de middelbare school als een uitdaging ervaren. Er kan weinig motivatie zijn, de leerling kan snel afgeleid zijn, pestgedrag in de klas, en soms verbale discussies.
Wanneer jongeren yoga beoefenen, ontstaat er meer lichaamsbewustzijn, ontspanning in het lijf en rust in het hoofd. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen die geleerd worden tijdens een les, kunnen tijdens examens, huiswerk, en het leren toegepast worden. Daarnaast ervaren jongeren meer bekwaamheid om te gaan met hun gevoelens en gedachten.
Yoga principes zoals ‘Oordeelloos kijken naar jezelf en anderen’, ‘Zijn met wat er is’ en theorieën van de psychologie (bijv. invloed van gedachten op gevoelens) zijn heel waardevol om meer zelfacceptatie en een respectvolle omgang met elkaar te bereiken. De asanas (yogahoudingen) bieden rust in het lijf, meer lichaamscontrole, flexibiliteit, balans en focus. Het gevolg hiervan is verbeterde concentratie, emotie-regulatie en slaap. “Rust in je lijf is rust in je hoofd”.
Verschillende vormen zijn mogelijk:

 

Clinic

Leerlingen maken kennis met yoga (bijv. tijdens een sportoriëntatie programma)

 

6 a 8 weekse cursus

Cursussen zoals ‘Yoga en faalangst’, ‘Yoga en examenstress’, ‘Yoga en zelfbeeld’ geven de mogelijkheid om jongeren die hiermee struggelen, te laten leren. 

 

Yoga op maat

Samen op maat een yoga op school programma creëren. 

 

 

 

Yoga op school bij Yogli wordt aangeboden in Noordwijk en omgeving.